Основания для составления админ. материалов, это еще не составление их. В Законе "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" ст. 21 п.2, четко прописано 3 случая для проверки полиса:
Контроль за наявністю договорів обов'язкового
страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних
транспортних засобів здійснюється:
- Відповідними підрозділами Національної поліції при складанні
протоколів щодо порушень правил дорожнього руху ( 1306-2001-п ) та
оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод;
- Органами Державної прикордонної служби України під час
перетинання транспортними засобами державного кордону України.
Всі транспортні засоби повинні дотримуватись Правил Дорожнього Руху.
Вже писали вище, але я так розумію ніхто не звернув увагу.
Я звернув, так як сам нещодавно сперечався з Поліцією коли в мене попросили предїявити поліс. Наполягав, що нема порушення - не показую поліс, тільки при складанні протоколу. Про причини зупинки не говоримо, тут все зрозуміло, старі ДАЇ продовжують займатись куйнею.
В ПДР в пункті 2.1 написано які документи повинен мати при собі водій транспортного засобу! Підпункт Гє каже про поліс.
Далі пункт 2.4 тих же ПДР каже про те, що на вимогу поліцейського водій зобовязаний предявити документи з пункту 2.1 (там де є поліс в Гє :biggrin
.
Отже, поліс, це такий самий документ який водій повинен мати як і свідоцтво про реєстрацію і посвідчення водія.
По евакуатору.Ст 265-2 каже, що евакуювати ТЗ можна тільки у випадку якщо ТЗ СУТТЕВО ПЕРЕШКОДЖАЄ дорожньому руху. Якшо суттєво не перешкоджає - евакуювання заборонене.
Не предявлення поліцейському документів (в тому числі і поліса) може бути статтею 122-2 це 153 грн. або позбавлення права керування на строк 3-6 міс.
Ну і відсутність документу, як вже писали вище, 425-850 грн. Зважаючи що вартість полісу менше ніж 425 грн. (якщо звичайно це не Київ :biggrin
напрошується питання: ДЕ логіка?
Про законність зупинки (причини) я цілеспрямовано не писав так як це окрема болюча тема :biggrin:
Ну і ще є закон про Нац. Поліцію.
Автору теми раджу почитати ці 3 документа згадані мною і все стане зрозуміло (навіть не повністю а вибрані пункти і статті, це займе не більше 0,5 години) а далі вибір за вами купувати поліс чи ні.