Гідроблок ABS
Отже, - проблема з гальмами.
Забігаючи на перед, скажу, що я сам собі її створив, а потім мужньо з нею боровся! )))
Після прокачування, гальма були, але погані, "ватні" якісь. Вирішив я їх "прокачати" в екстремальних умовах - на ходу, різким гальмуванням. На диво, це наче спрацювало! Гальма ставали кращими, а десь після 3-4 разу, навіть почали блокуватися колеса. Я вже зрадів. І тут десь на 5 чи 6 раз, педаль різко провалилася... мабуть щось таки репнуло! - подумав я )
І не помилився - з під лівої фари струмком лилася гальмівна рідина... Відкрив капот - тече з гідроблоку ABS, з вихідного штуцера заднього контуру гальм (h).
Заїхав в гараж, спробував підтягнути штуцер, - не вийшло. Тоді я згадав, що при збірці, саме цей штуцер туго закручувався, але тоді я не надав цьому значення. А, даремно. Викрутив його, на вигляд з різьбою наче все нормально.
Але закрутити я його вже не зміг - різьба в гідроблоці вже була пошкоджена. При збірці я його закрутив з перекосом, воно деякий час тримало, але при екстренному гальмуванні таки не витримало... Спробували по місцю пройти різьбу метчиком M10x1, - після цього штуцер закрутився, трубка зафіксувалась. Але при натисканні на педаль гальмівна рідина вже не била фонтаном, а просто витікала через пошкоджену різьбу. Фіаско. Я запоров гідроблок. ((
Зняв його, і стало зрозуміло, що тут потрібно або нарізати нову різьбу M12, або шукати інший гідроблок.
Ще був варіант встановити "пружинку" - китайський ремонтний комплект для відновлення різьби. Я його вже майже купив, але щось воно мені не вселяло довіри... ще й в гальмах.
Варіант з нарізанням різьби під адаптер M12x1/M10x1 мені теж не дуже подобається, - якщо дрібна металева стружка попаде в середину, то як її потім вичистити? А якщо вона піде по трубках в супорти?....
Тому почав шукати інший гідроблок. На щастя, виявилося, що вони не дорогі, і їх є багато в продажу, тому, що вони мало кому потрібні. Отже, я купив на автошроті гідроблок ABS (по ціні китайської "пружинки"). По "легенді" продавця, він був привезений з Польщі і дуже давно лежить на складі. Номер точно такий же - BOSCH 0 265 200 013.
Трохи розібрав, помив, почистив, пофарбував.
Хоч номери однакові, блоки мають деякі не значні відмінності.
Готовий до установки.
Я встановив гідроблок, і тут знову в мене щось пішло не так з різьбою! Тепер проблема була на вихідному штуцері переднього правого контуру гальм (r). Він ніяк не хотів закручуватися! Хоча обламаний штуцер закручувався вільно.
Різьба на обох штуцерах нормальна.
Я не знаю в чому була ця проблема, може то в мене руки криві... ))) Але дуже не хотілося запороти ще один гідроблок. Тому, промучившись два дні з тим штуцером, я вирішив замовити адаптер (чи в цьому випадку, скоріше, проставку) M10x1/M10x1.
І це спрацювало! Проставка легко закрутилася в гідроблок, а штуцер легко закрутився в проставку. Я не розумію, чому воно не закручувалося без проставки, але маємо те, що маємо!
Отже, гідроблок встановлено і підколючено. До речі, перед установкою, я продув компресором всі гальмівні трубки, щоб повністю замінити гальмівну рідину, бо вона була на вигляд дуже темна. Тому потрібно заново прокачувати всю систему. Починаємо прокачувати - і ні-фі-га! Гідроблок не прокачується. Зовсім. Ніяк. Його то я, з дуру, не продув.
Знов знімаю гідроблок! )) Пробую продувати його компресором - не продувається. І тут я згадую ті слова продавця, що повинні були мене насторожить - "давно лежить на складі". Стара гальмівна рідина в ньому засохла в смерть.
До речі, про відмінності - цей блок має зверху ще якісь два додаткові виходи (чи входи), які закриті різьбовими заглушками. Я думав, що вони "паралельні" зі стандартними виходами, але вони не продуваються. Цікаво, для чого воно зроблені?
Після відмочування гальмівною рідиною, залитою зі шприца, задній контур і передній лівий контур почали продуватися. А передній правий контур я декілька днів заливав і гальмівною рідиною, і очисником карбюраторів, і розчинником - ніякого результату.
От така халепа!
Я вже почав думати, щоб спробувати розібрати цей гідроблок, щоб прочистити. Хоча він на вигляд не дуже розбірний. Знайшов відео в інтернеті. Але подивившись це відео, я зрозумів, що краще мені цього не робити, бо наврят чи я його потім зберу назад... )) Там 100500 всяких дрібних деталей. Ще й інструмент треба специфічний.
Може комусь знадобиться.
View: https://m.youtube.com/watch?v=TXgrG8hen2Q&pp=ygUHQWJzIGUzMA%3D%3D
Отже, - шукаю третій гідроблок ABS! ) Але, бажано, робочий! ))
І тут мені трохи пощастило. Одноклубник будує машину під спорт/дріфт, тому він повністю відключив гідроблок, бо йому ABS не потрібна. Але ще недавно він працював. Потрібно просто його зняти з машини. Домовились, зняли. Гідроблок точно такий, як був у мене раніше, з тим же номером, і без тих додаткових штуцерів.
"Властелін ABS" )))
Все продувається, гальмівна рідина в ньому свіжа. Знову чистка, мийка, фарбування.
Але є один нюанс - якась жахлива корозія алюмінієвого корпусу! Просто в порох. Не знаю від чого це. Я вичистив її, та покрив цинком. На щастя, вона не наскрізь! ))
Встановлюю третій гідроблок ABS. І ви думаєте, що на третій раз все пройшло добре? Звичайно, що ні! ))) Знову та ж сама проблема з штуцером переднього правого контуру! Він не закручуються. Це просто треш вже якийсь! Але ж в мене вже є чудодійна проставка! З нею все закрутилося без проблем!. Така от хитра штука! ))
Прокачували дуже довго. Спочатку гальма були "ватні". Потім знову декілька проїздів з різкими гальмуванням, і знову прокачка. В решті решт, гальма стали кращими, і навіть почала працювати ABS! Тепер вона в мене не просто є, а ще і працює! )) Може через це мені все ж гальма здаються слабкуватими, бо раніше, без ABS воно гальмувало значно різкіше! )) А може я просто вже звик до кращих гальм в Е53... Трохи поїжджу, а там побачим, як воно буде гальмувати...
От так от я "розважався" останні декілька тижнів! ) Тепер потрібно таки заїхати на стенд розвалу/сходження.