Додаткові функції БСК - лампа SRS (Airbag)
В процесі збірки машини я вже писав про установку топової версії бортової системи контролю (БСК) для ринку Японії, та описував її додаткові функції. Однією з них є контрольна лампа подушки безпеки водія - SRS (Airbag). Недавно я узнав про неї де що нове, тому вирішив зробити ще один окремий запис про це. Хоча, це і дрібниця.
Отже, проблема була в тому, що з цим топовим блоком не працювала контрольна лампа CHECK на панелі приладів. Плату вже хтось пробував ремонтувати, чи щось там паяти, але нічого толкового з цього не вийшло. Я вже давно з'ясував, що додаткові 4 лампи передбачені на всіх блоках, але на європейському ринку вони просто не задіяні. Тому вирішив купити звичайний стандартний блок, щоб взяти з нього цілу плату. Хоча, у мене є ще звичайний стандартний блок для ринку США, але він і ідеальному стані, і мені було шкода його курочити.
На фото з верху, вниз - топовий блок для Японії, стандартний блок для США, стандартний блок для Європи:
І тут мене спіткала невдача! ) Блоки існують від трьох різних виробників - VDO, HELLA, BOSCH. Роз'єм та функціонал у них однаковий, а от розташування на платі чотирьох додаткових ламп - різне! Відповідно, і різне розташування отворів для ламп в корпусі. Я купив HELLA.
Очевидно, що просто переставити плату HELLA в корпус VDO не вийде.
Тому я вирішив переставити світлофільтри VDO, в корпус HELLA. Розібрав обидва блоки, і тут мене знову спіткала невдача! ) Виявилося, що підсвітка в блоках реалізована зовсім по різному.
У HELLA це просто лампа, що світить через щілини в корпусі та янтарний світлофільтр - досить примітивно. А у VDO підсвітка реалізована значно краще - через окремий прозорий янтарний світловод в корпусі, до кожної лампи. Світлофільтр та скло з піктограмами є окремими деталями.
Тому підсвітка у VDO виглядає і світиться значно краще та красивіше, ніж у HELLA. Звісно, що я вирішив шукати блок VDO. Купив ще два штуки )
Потім виявилося, що в одному не працює підсвітка, а в іншому не працює лампа "Motor Oil". Знову невдача...
Але пізніше, товариш по клубу прислав мені ще три плати VDO.
І нарешті, одна з них виявилася повноцінно функціональною! )
Але в ході цих всіх "тестів" я звернув увагу, що на одній платі, окрім чотирьох додаткових ламп, є ще одна лампа!
Я її раніше ніколи там не бачив.
Як виявилося, її контакти паралельні до лампи подушки безпеки водія (SRS).
Тобто, в машинах з подушкою безпеки передбачено дублюючу контрольну лампу для подушки безпеки. В схемах ЕТМ я цього також не бачив. Я не знаю для чого саме це зроблено, очевидно, що для безпеки. Мабуть для того, щоб ця лампа світилася яскравіше, ніж інші лампи поруч, і привертала більше уваги водія. Або скоріш для того, щоб дублююча лампа світилася, навіть у випадку виходу з ладу основної лампи.
Нажаль, в цій платі не працювала лампа рівня охолоджуючої рідини. Тому довелось вибрати стандартну плату, без цієї лампи. Але, в будь-якому разі, я вирішив додати цю лампу, - якщо вже збирати топову версію!

Тим більше, що місце для неї передбачено на всіх платах. І такі лампи у мене залишилися в запасі після заміни їх в підсвітці екрану бортового комп'ютера.
Отже, припаюємо п'яту додаткову лампу на її штатне місце.
Паралельно основній лампі
Повністю робоча плата в топовій комплектації готова.
Збираємо топовий блок VDO.
Тепер зрозуміло для чого в корпусах усіх блоків передбачений додатковий отвір біля лампи подушки безпеки водія.
Для дублюючої лампи.
Встановлюємо світлофільтр поверх корпусу із світловодом.
Накриваємо корпус склом з піктограмами.
Підключаємо та встановлюємо блок в машину.
Перевіряємо функціонал.
В режимі "тест" при натисканні кнопки всі лампи та їх підсвітка працюють.
При ввімкненні запалювання світиться лампа контролю ламп стоп-сигналів, підсвітка та блимає лампа CHECK на панелі приладів.
Після натискання на педаль гальм всі ламки гаснуть - все ОК.
Все те ж саме на відео:
View: https://youtube.com/shorts/4uPSerUghtw?feature=share
Лампа SRS у мене ніколи не буде працювати, але для порядку, тепер вона там встановлена, як має бути

Пізніше я ще напишу про установку датчиків удару для подушки безпеки, адже проводку для них я встановив ще разом з іншою проводку. Можливо встановлю і блок ЕБУ. Але саме кермо з подушкою безпеки я взагалі не збираюся встановлювати. По-перше, - 40-річна подушка безпеки, встановлена самостійно, не дуже вселяє довіру до неї... ) А по-друге, дизайн керма з подушкою безпеки для Е30 мені ніколи не подобався, особливо його ранній варіант - просто страшне якесь! )
Отже, це буде просто "декоративна" функція для топової комплектації!
P.S.
Функцію OVERHEAT видно на відео. Вона працює не штатно для перегріву каталізатора, а просто сигналізує ввімкнення вентилятора кондиціонера на другу швидкість в автоматичному, або ручному режимі.
Пізніше дороблю ще функцію контролю ременя безпеки водія - вона буде працювати в штатному режимі.
А функцію O2 SENSOR можливо реалізувати тільки за наявності спідометра для ринку США. Проводку я зробив, а от шкала в милях мені не дуже подобається. Тому це питання поки що відкрите... можливо якось вдасться зробити якийсь "гібрид" спідометра для США зі шкалою для Європи...